Golyóscsapágyak Fidger Spinnerben

A golyóscsapágy csökkenti a surlódást

Talán ez az a típus, amivel már mindenki találkozott, mert nagyon sok mechanikus szerkezet részét képezi. A golyóscsapágy a görkorcsolyák kerekeiben is megtalálható, a bicikli kerékagyában és természetesen az autók motorjában szintén.

A golyók súrlódása csökkenti a nyomatékot, ami a forgatáshoz szükséges. A legtöbb esetben el vannak látva csepp- és porvédelemmel, így a golyóscsapágyban található golyók kenése folyamatosan biztosítva van.

Viszont, ha sérül ez a burkolat, akkor könnyen bekerülhetnek a golyók közé olyan szennyeződések, amelyek gyors kopáshoz vezethetnek. Az olyan tengelyek, amelyek golyóscsapággyal vannak ellátva, sokkal nagyobb terhelést képesek elviselni. Forgás közben nem kell a túlhevülés miatt aggódni, mivel egy minőségi golyóscsapágy a minimálisra csökkenti a súrlódást.

A webáruházban szinte minden eszközhöz megtalálható a megfelelő alkatrész, amennyiben tisztában vagyunk az adott csapágy pontos méreteivel. A golyós változat viszonylag egyszerűnek számít, de összetettebb gépek esetében már bonyolultabb típusokkal is lehet találkozni.