önkéntes nyugdíjpénztár

Mit jelent az önkéntes nyugdíjpénztár?

Léteznek olyan kimutatások, amik azt figyelik, hogy az emberek alapvetően több időt töltenek el a mobiltelefonjuk kiválasztásával, mint amennyit fordítanak a befektetéseikre. Ennek eredményeképpen nem meglepő, ha a magyar lakosság pénzügyi kultúrája elég negatív képet mutat. Érdemes lenne ezen változtatni, mert csak így van mód mérsékelni azokat az egyre inkább közeledő kihívásokat, amik hirtelen fognak rászakadni a társadalom nagy többségére.

A jövő teljesen kiszámíthatatlanná kezd válni. Sajnos a modernkori politikai berendezkedésből adódóan, a legtöbben megszokták, hogy maximum 4 évre szól a küldetés. Ez nagyon kevés. Most viszont olyan tendencia érezhető, ami még ezt a távlatot is képes teljes mértékben alulmúlni. Mit tehet akkor egy átlagember, akinek van még 20-25 éve a nyugdíjig, de egyáltalán nem biztos benne, hogy számíthat az állami finanszírozásra?

Nincs más, mint az öngondoskodási alapokba fektetni. Tény, hogy elég kellemetlen dolog ezt így megtenni, ugyanis a fizetésből komoly összegek kerülnek folyamatosan levonására nyugdíjjárulék címén és belegondolva, hogy ezt nem kapod vissza, igen bosszantó. Az így megkeresett pénzedből pedig még tegyél félre a későbbiekre, megint csak frusztráló dolog. De ebből kell gazdálkodni. Az önkéntes nyugdíjpénztár jelentése lehet a kulcs, amire számíthatsz. Egy öngondoskodási alapról van szó, ami 1993-ban jött létre és a mai napig több mint 1 millió tagot képez.

Összesen 32 ilyen intézmény van, amiből 21 nyílt és bárki beléphet. Független az államtól, de azt támogatja, ezért van lehetőség adójóváírásra, ami az alaptőkét növeli. Nagy előnye, hogy nem kell szakembernek lenned hozzá, csak az elején válassz jól, amihez kérhetsz szakmai tanácsot. A Grantis munkatársai örömmel álnak rendelkezésedre ezen a területen. A másik pozitívum, hogy olcsó, bár ez csökkentheti a befizetési hajlandóságot. 10 év után pedig rugalmasan bánhatsz az összegyűlt pénzzel. Sok portfólió van, ezek mind különféle kötvénycsomagokat rejtenek, ezért ne kapkodd el a döntést, mivel ez határoz meg mindent a jövőre nézve!