társasházi biztosítás

Egy házomlás mutatott rá a társasházi biztosítás jelentőségére

A társasházi biztosítás nem csupán egy papírforma, ugyanis ez egy esszenciális védelmi rendszer, ami a váratlan eseményeket hivatott kezelni. Az elmúlt években több olyan eset is történt, amikor egy régi társasház omlásából adódóan emberi életek kerültek veszélybe, nem említve a rengeteg anyagi kárt.

Az ilyen jelenségek szomorúan világítanak rá a megfelelő lakásbiztosítás fontosságára. Többről van tehát szó, mint egyszerű és feleslegesnek gondolt kötelező adminisztratív teherről, mert a jó kötvénycsomag alapvető védelmet nyújt a váratlan helyzetekben. Ezt már a Grantis is kifejtette korábban.

Miért fontos a társasházi biztosítás?

A társasházak lakói sajátos kihívásokkal néznek szembe, amikor káreseményekről van szó. Egyetlen baleset, mint például tűz vagy strukturális kár, nemcsak egyetlen lakást, hanem az egész épületet érinti. A társasházi biztosítás jelentősége ebben rejlik, hogy nem kimondottan az egyéni lakásokra terjed ki, hanem az épület közös használatú részeire, mint például lépcsőházak, tető, alapozás és a külső falak.

Nézzünk néhány esetet! Például, ha az omladozó vakolat a lakás előtt parkoló autókra esik vagy súlyos személyi sérülést okoz, akkor ki a felelős? Ilyenkor általában a lakók egymásra, a tulajdonosra mutogatnak, de ettől a helyzet még korántsem oldódik meg.

Nincs olyan ugyanis, hogy a felelősséget senki sem vállalja. Mi van továbbá akkor, ha csőtörés következik be, ami több lakásban okoz problémát? Az egyre extrémebb időjárások is jelenthetnek veszélyt. A közös használatú terek rongálása esetén is valakinek fizetnie kell. A társasház biztosítás mindezekre kiterjedhet.

Biztosítási fedezetek, amikre szükség lehet

Az épületbiztosítás az épület szerkezeti elemeit védi, beleértve a falakat, tetőt és a közös területeket is. Ebben az esetben, ha a szerkezeti károk olyan mértékűek, mint egy házomlás, az épületbiztosítás lép érvénybe, ami segít a helyreállítási költségek finanszírozásában.

A felelősségbiztosítás kiterjedhet a harmadik félnek okozott károkra is, így ha a házomlás következtében kár éri a szomszédos ingatlanokat vagy sérülést szenvednek az emberek, a biztosítás fedezi az ebből eredő költségeket.

A lakásbiztosítások a lakóegységekben lévő személyes tárgyakat és berendezéseket védik. Fontos, hogy a lakók egyéni biztosításai is megfelelően legyenek kialakítva, hiszen ezek kiegészítik a társasház által nyújtott védelmet. A beázás erre remek példa. A csőtörés után ugyanis a szerkezeti javításokat fizeti az épületbiztosítás, de ez nem terjed ki az olyan személyes tárgyakra, mint a bútorok, műszaki cikkek.

Hogyan működik a kártérítés?

Amennyiben bekövetkezik egy házomlás, a biztosító társaság szakértői értékelik a kár mértékét és meghatározzák a kifizetendő összeget a biztosítási szerződésben rögzített fedezetek és önrészek figyelembevételével. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a lakók mielőbb visszatérjenek a mindennapi életükhöz és minimalizálja a pénzügyi veszteségeket.

Érdemes figyelni az újrakötésre!

A társasház biztosítások esetében az újrakötés gyakran fontos tényező, mert előfordulhat alulbiztosítás. Ugyanis, ha egy épületet felújítanak, szigetelnek, akkor máris növekszik az értéke, így ennek fényében kell fedezze a károkat.