nyugdíjbiztosítás

Tényleg megéri nyugdíjbiztosítást kötni? – Szakértő válaszol

A nyugdíjbiztosítás olyan téma, ami sokakban kelt bizonytalanságot: vajon tényleg megéri hosszabb távon befektetni a jövőnkbe ilyen formában? A rövid válasz: igen, de fontos megérteni, a miértet is. Ahogy az elöregedő társadalom egyre nagyobb nyomást helyez a hagyományos nyugdíjrendszerekre, az öngondoskodás fontossága vitathatatlanul nő. A nyugdíjbiztosítás olyan eszköz, ami segít garantálni a pénzügyi stabilitást és függetlenséget az idősebb korban.

Biztosan érdemes korán elkezdeni?

Egyre többen ismerik fel, hogy minél előbb kezdik el a nyugdíjra való felkészülést, annál nagyobb biztonságban érezhetik magukat később. A korai takarékoskodásnak köszönhetően, több idő áll rendelkezésre a tőke növekedéséhez, így a hozamok is jelentősen magasabbak lehetnek az idő előrehaladtával.

Ráadásul a fiatalabb korban történő befizetések általában alacsonyabb díjakhoz is kapcsolódnak, ami tovább növeli a megtakarítások értékét. Sajnos bevett gyakorlat a munkaadók részéről, hogy a nagyobb adóterhek elkerülése miatt, kisebb fizetést kínálnak hivatalosan és a különbözetett kézbe fizetik. Ez előnyös lehet mindenkinek, csak a nyugdíjalap nem lesz az, ami ilyen formában növekszik. Ezért is megéri az öngondoskodásra fókuszálni.

Az öngondoskodás egyre fontosabb

Az elöregedő társadalom és a demográfiai változások világszerte nyomást helyeznek a nyugdíjrendszerekre, ami azt jelenti, hogy egyre kevésbé számíthatsz kizárólag az állami nyugdíjra, mint fő jövedelemforrásra idősebb, már munkaképtelen korodban.

Ezért az öngondoskodás – mint amilyen a nyugdíjbiztosítás – egyre fontosabbá válik. A nyugdíjbiztosítás lehetővé teszi, hogy proaktívan tervezz a jövőre és garantálni tudd a saját magad pénzügyi stabilitását, ezzel levéve a terhet a család fiatalabb tagjairól.

A nyugdíjbiztosítások hozama

A nyugdíjbiztosítások hozama változó lehet, attól függően, hogy milyen típusú terméket választunk. Vannak, amelyek garantált hozamot kínálnak, míg mások a befektetési piacokon elért teljesítményhez kötik a bevételt.

Mindkét esetben a kötvénycsomag lehetőséget nyújt arra, hogy a tőkénket növeljük, miközben biztosítást nyújtunk magunknak a jövőbeli bizonytalanságokkal szemben. Ha részleteiben is érdekel a nyugdíjbiztosítások hozama, kövesd EZT a linket!

Kulcsfontosságú döntési tényezők

Amikor nyugdíjbiztosítást választasz, fontos figyelembe venned a következőket:

Kockázati tolerancia: Mennyi kockázatot vagy hajlandó vállalni a magasabb hozam érdekében?

Díj mértéke: Mennyit tudsz és vagy hajlandó havonta a nyugdíjbiztosításra fordítani, valamint ez mekkora időtávon keresztül vállalod? Ha még minimum 10 éved van a nyugdíjig, már akkor is megéri elkezdened.

Hozam és garancia: Milyen típusú hozamot és garanciát kínál a biztosítási termék? Vannak garantált hozamú és befektetési egységekhez kötött biztosítási formák.

Laikusként megérteni a különféle biztosítások működését nem egyszerű. Éppen ezért, mindig kérd a profi szakemberek véleményét, akik a befektetések kezelésében is a segítségedre lesznek! Ne, hagyd, hogy az idő csak elrepüljön és a jelen kor bizonytalansága megbéklyózzon! Az öreg kor gyorsan közelít és mindig jobb, ha van mire támaszkodnod, mintha váratlanul törne rád a felismerés, hogy elvesztegetted az idődet.